19 juli 2006 - Enna en Etna
Door: Esther
Blijf op de hoogte en volg Esther
19 Juli 2006 | Italië, Catania
Eerst bezochten we Enna en daarna reden we door richting Catania. We wisten niet precies wat we gingen doen en opeend reden we richting de Etna. We besloten er maar heen te gaan. Onderweg naar boven stopten we op een parkeerplaats. De weg was verlaten en we hadden ook iets gehoord (vanuit Nederland) over uitbarsten. Toen we uitstapten hoorden we gerommel. Heel hard, alsof het onweerde, of de golven heel hard tegen de rotsen slaan.
We reden naar boven....
en de rest blijf ik schuldig tot een volgende keer. Tijd is bijna op.
Maar: we zijn op de Etna geweest en we hebben ook de uitbarstingen gezien en de lava zien stromen! Hoe en wat, dat volgt.
Nu het vervolg:
We reden naar boven en kwamen op een grote parkeerplaats uit met wat winkeltjes en restaurants erbij. We zagen een enorm bord met: Etna excursies. Voor 45 euro konden we met de kabelbaan naar boven, vandaar met 4-wielaandrijvende jeeps en bijna boven op de top een rondleiding krijgen. We waren nog nooit op een vulkaan geweest, laat staan op eentje die aan het uitbarstten was. We gingen!
We vonden het wel spannend in de kabelbaan, ontdekte dat er zelfs een heuse skibaan is, voor als er sneeuw ligt. De begroeiing werd minder en de omgevind steeds zwarter, de parkeerplaats werd een stipje.
Boven stapten we in een van de jeeps, die ons met een groep naar boven toe reed. Het wegdek bestond uit gestolde lava(steen). Met paaltjes langs de kant van de weg was het 'pad' aangegeven. Om ons heen was het zwart, op een enkel mens na, die soms met een zware rugzak zelf de berg op klom. Bijna boven waren er witte strepen langs het pad gezet, het zicht was hier niets. Boven was er weer een 'parkeerplaats.' Een italiaans sprekende gids nam ons mee, soms vertelde hij ook wat in gebroken Engels. Het donderde om ons heen, flinke knallen, want de Etna is aan het uitbarsten. Zo'n 300 meter hoger en een kilometer verder weg ongeveer. Met iedere knal konden we elkaar niet meer verstaan. We maakten een voettocht langs een uitgestorven krater, hij rookte nog wel, waterdamp. Het was koud boven! We zagen ook prachtige verkleuringen in een andere krater, door de zwaveldampen. De stenen waren hier niet alleen zwart maar ook rood, wit en geel, door de mineralen erin. Sommige lavestenen bevatten de kleuren van mineralen. De gids 'graafde' zo voor ons op. We mochten ze ook meenemen. Zo was ik sneller dan een andere vrouw en heb nu een mooie lavasteen in mijn bezit.
De vrouw en de man wonen niet zo ver van ons vandaan, zo blijkt in gesprek. Ook vertellen ze eerder die week in Palermo te zijn geweest. We vragen ze naar de camping, ze stonden op dezelfde. De man had ons zelfs nog een prettige vakantie gewenst. Wat een kleine wereld toch!
Het is indrukwekkend, de Etna. Bijna overal alleen maar zwarte stenen om ons heen. Prachtige verkleuringen door zwaveldampen. En hard gedonden van de uitbarstende Etna. In de verte zien we de wolken rood kleuren van de erruptie, wauw!